Hoppa till innehåll

Vad gäller egentligen för Smslån?

Många har bilden av att det inte finns några lagar eller regler som gäller för Smslån men det stämmer helt enkelt inte. Något som vi på Smslångratis.com kommer att visa i den här artikeln. Som vi nämnde i vårat blogginlägg om hur man alltid kan få ett Smslån gratis så finns det lagar som styr och reglerar även de så kallade smslånen.

För Smslån är egentligen enbart ett namn som konsumenterna gav den här typen av mikrolån när de först lanserades i Sverige under 2006. Främst för att låntagaren ansökte om lånet genom att skicka ett sms från sin mobil och därefter även fick svar på den ansökan i mobilen.

Vi kan kommit en lång väg sedan dess och numera så är det ytterst få långivare inom Smslån som ens erbjuder möjligheten att faktiskt ansöka om ett lån genom att låntagaren skickar in ett sms. Numera sköts allt istället från långivarens hemsida. Hela ansökningsprocessen är dessutom rätt standardiserad och följer de krav som ställs på långivare för att de ska få låna ut pengar.

För att ens kunna driva ett finansinstitut som lånar ut pengar så krävs tillstånd från Finansinspektionen. Vi på Smslångratis.com kommer att börja lägga till vart man kan hitta om en långivare faktiskt har ett sådant tillstånd någonstans och även en länk vart man kan se tillståndet på varje långivares egen sida här på Smslångratis.com.

Genom att göra det så vill vi visa att det är en reglerad verksamhet och som inte är så laglös som många har fått för sig.

Vilka lagar gäller idag år 2017

En Smslångivare måste idag informera sina kunder om följande:

  • Lånets effektiva ränta. Visar vilken räntan hade varit om lånet hade varit under 1 år istället för det vanliga med mellan 30 till 90 dagar.
  • Tydligt uppge för låntagaren vilka kostnader som finns på lånet både när ansökan sker men även när avtalet ska undertecknas.

En smslångivare måste dessutom följa en del regler:

  1. Långivaren måste alltid ta en kreditupplysning men långivaren får välja vilket bolag den upplysningen inhämtas ifrån. Vanligtvis Creditsafe eller Bisnode men i undantagsfall UC.
  2. Långivaren måste alltid ge kunden 14 dagar att ångra lånet. Något vi tar upp i artikeln om räntefria Smslån.
  3. Får inte marknadsföra sina lån för aggressivt.
  4. Inte bevilja en ansökan om en låntagare inte kommer ha möjligheten att betala tillbaka lånet.

Så redan idag finns det rätt många krav på vad en långivare inom Smslån får och inte får göra. Som med allting så kan det vara svårt att dra en gräns för när en låntagare har möjligheten att kunna betala tillbaka sitt lån men även vad som är för aggressiv marknadsföring.

Tillsynsmyndigheter

Vid skrivande stund så är det Finansinspektionen som avgör om ett bolag får tillstånd att bedriva utlåning inom Smslån men det är både Konsumentverket och Finansinspektionen som sköter själva tillsynen av företagen. För en konsument så är det först och främst Konsumentverket man ska vända sig till för att få hjälp eller råd och tips gällande Smslån.

Förslag på nya lagar

Under 2016 så har man tittat närmare på hur man genom att reglera Smslån ska kunna minska befolkningens skuldsättning. Något som Sverige har fått stor kritik för från framförallt OECD.  Inga av de här lagarna har ännu trätt i kraft men de kan komma att införas som lag i framtiden.

Exempel på förslag som lagts fram är:

Införandet av ett räntetak för Smslån då det inte finns något sådant vid skrivande stund. Ett Smslån företag får i princip ta vilken ränta som helst men då skulle nog ytterst få använda sig av de lånen.

Införande av ett kostnadstak så att kostnaderna för ett lån aldrig ska kunna överstiga det belopp man har lånat. Så den maximala kostnaden för ett lån på 3000 kr skulle då i princip vara 3000 kr. Nu är det inga långivare som har så höga räntor men det kan vara tänkt att även inkludera inkassokostnader och liknande avgifter.

Alla Smslångivare måste redan idag göra en kreditprövning på alla ansökningar som kommer in till långivaren. Nu vill man att den kreditprövningen ska göras svårare för människor att passera och det kan påverka Smslån med betalningsanmärkningar eller Smslån utan UC. Men det är ännu osäkert på vad som menas med det här förslaget.

Införandet av ett krav på skriftliga avtal. För att helt enkelt förlänga hanteringen från det att ansökan inkommit till det att låntagaren har pengarna på kontot. Efter att ett sådant förslag gått igenom så skulle direktutbetalningar inte längre kunna genomföras. Vi på Smslångratis.com ser inte detta som en positiv utveckling då det har varit en av de största fördelarna med Smslån att man kan få dessa utbetalade omedelbart.

Slutligen vill man skärpa marknadsföringslagarna för att på det här sättet reglera och minska konsumtionen av Smslån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *