Hoppa till innehåll

Skuldrådgivning

Skuld rådgivning

Om du känner att du är för skuldsatt och att din ekonomi inte riktigt går ihop längre så kan det finnas skäl till oro. Smslån och andra typer av lån ska inte användas på ett sätt som skadar din privatekonomi utan ska vara ett komplement antingen för att köpa något speciellt eller för att hantera oväntade dippar i ekonomin. Om du känner att du tar lån för att betala av lån du tagit förra månaden eller att du helt enkelt inte längre klarar av att sköta dina betalningar så finns det hjälp att få från kommunernas skuld rådgivning.

Red ut din privatekonomi

Innan du tar kontakt med en skuld rådgivare så är det bästa att reda ut hur din ekonomi ser ut både för din egen skull och för att skuld rådgivaren ska veta hur du kan bli hjälpt och vilka steg som kommer krävas för att få dig tillbaka till en fungerande privatekonomi.

Gör en uppställning över de lån och krediter du har, vilka inkomster du har och vilka andra utgifter som hyra, bredband och liknande så att du ser hur mycket pengar som faktiskt saknas varje månad.

 

Samla lån och krediter

Om du saknar betalningsanmärkningar så finns det stora möjligheter att faktiskt rädda din ekonomi med hjälp av ett större lån som betalar av alla små och där räntan inte är lika hög.

Om du får det lånet beviljat och du nu klarar din ekonomi så är det viktigt att du återigen inte hamnar i en skuldfälla. Sluta helt enkelt att ta lån och krediter du inte har råd med.

 

Om inget annat funkar

Kontakta alla långivare och berätta om vilken situation du sitter och försök komma överens om olika avbetalningsplaner för att betala tillbaka pengarna. Men det du absolut inte ska göra är att ta lån för att betala tillbaka de lånen du redan har om du nu inte kan få ett större lån där du samlar allt.

Grundprincipen är att du måste sluta ta lån och därefter försöka reda ut hur du hamnat i den här situationen och vad du kan göra för att reda ut det. Sälj av saker som du inte behöver och tänk över om du kanske kan tjäna lite extra pengar på jobbet.

 

Använd kommunernas skuld rådgivare och du hittar alla genom att besöka länken nedanför:

http://www.konsumentverket.se/Konsumentfragor–anmalan/Konsumentfragor/Budget–och-skuldradgivning/

Vi på smslångratis.com hoppas att du kan reda ut din ekonomi med hjälp av den informationen vi har gett dig här.